عمومی

تفاوت فن بیان و گویندگی چیه؟

گویندگی یا فن بیان؟

انسان ذاتا موجودی اجتماعی است. ارتباطات اجتماعی و تاثیر گذاری آن بر زندگی بر هیچکس پوشیده نیست. هر انسانی برای موفقیت در زندگی اجتماعی نیاز داره که مهارت های کلامی و غیر کلامی خودش رو پرورش بده.

فن بیان مهارتی است که به شما کمک میکنه تا با استفاده از تکنیک های مختلف و امتحان شده برای ارتباطات از آن کمک بگیرید.

بسیار شنیدیم که فن بیان و گویندگی با هم به کار برده می شوند و به اصطلاح یک زوج به حساب می آیند. اما جالبه که بدونید این دو با هم تفاوت هایی دارند که اگر کنجکاوید بدونید تفاوت فن بیان و گویندگی چیه، می تونید ادامه مقاله رو مطالعه کنید.

فن بیان چیست؟

 فن بیان در واقع توانایی حرف زدن در مکان و موقعیتی است. این که شما بتونید خوب حرف بزنید یا سنجیده و به جا صحبت کنید به مهارت فن بیان شما ارتباط داره.

فن بیان یک مهارت اکتسابی هست و برای همه افراد جامعه لازم هست. یک مهارت عمومیست که همه افراد رو در بر میگیره. برای ارتباطات اجتماعی و شغلی بسیار فن بیان پر کاربرد و تاثیر گذار هست.

گویندگی چیست؟

به هنر حرف های خوب زدن و خوانش متن توسط یک فرد با مهارت و صدای رسا و لحن مناسب  گویندگی گفته میشه. یک مفهوم خاص و یک حرفه هنریست.

گویندگی دارای  شاخه ها و شیوه های مختلفی مانند دوبله، صداپیشگی، صدابازیگری، گوینده خبر و… است. هر فرد با توجه به نوع صدا و علاقه و استعداد خود در بخش های مختلف آن فعالیت می کند.

فن بیان و گویندگی چه تفاوت هایی دارند؟

در مرحله اول باید بگویم که فن بیان مقدمه گویندگیست. هر کسی که فن بیان قوی دارد گوینده نیست اما یک گوینده خوب فن بیان قوی نیز دارد.

دومین تفاوتی که وجود داره این هست که گویندگی نیاز به ابزار های خاصی هست و یک شغل محسوب میشه اما فن بیان مهارت عمومی هست و به ابزار خاصی جز بیان نیاز نداره.

تفاوت بعدی این هست که گویندگی در شغل و شاخه ای خاص کاربرد داره اما فن بیان مهارتی هست که برای تمامی مشاغل لازمه.

تاثیر فن بیان در زندگی

هر انسانی برای پیشرفت در هر حرفه و شغلی و جایگاه اجتماعی نیاز به کسب مهارت هایی داره. یکی از این مهارت ها فن بیان هست. فن بیان برخلاف نامی که داره فقط مربوط به بیان نمیشه و مفهومی فراتر از بیان رو در بر میگیره.

بیان ترکیبی از فن گفتار و فن رفتار هست. گفتار شامل نوع تنفس، بیان شیوا، تلفظ درست حروف و… میشه.

مهارت رفتار مربوط به مهارت های غیرکلامی از جمله روش های متقاعد سازی، عزت نفس و اعتماد به نفس، آداب معاشرت و… میشه.

هم  رفتار و هم گفتار هر دو برای همه انسان ها لازم و ضروریه. خیلی از افراد از کودکی در مهارت رفتار از طرف خانواده، دوستان و… دچار آسیب میشوند. از یک جایی باید این آسیب رو متوقف کرد و در این زمینه رشد و مهارت مربوط رو کسب و پرورش داد.

با توجه به توضیحاتی که ارائه دادم قطعا متوجه شدید که فن بیان چقدر برای انسان ها الزامیست. بسیاری از موفقیت ها و شکست های ما مربوط به ضعیف بودن ما در همین زمینه می شود.

اهمیت صدا در فن بیان و گویندگی

صدا وسیله ارتباط ما با دیگران هست البته بعد از مهارت غیرکلامی. در حرفه گویندگی اولین موردی که به آن توجه میشه صدای افراد هست. ابزار و وسیله هر گوینده در مرحله اول داشتن صدای رساست و گویندگی یک حرفه مربوط به صداست. در فن بیان این امر متفاوت هست و اولین چیزی که مد نظر هست نوع بیان و مهارت غیر کلامی افراد مورد توجه قرار میگیره. صدا تاثیر کمتری داره.

نتیجه 

در نتیجه با توجه به توضیحات ارائه شده مهارت گویندگی و فن بیان یک زوج هستند که اگر شخصی قصد گوینده شدن رو داشته باشه باید هر دو مورد رو آموزش ببینه.

اما اگر صرفا برای ارتباط گرفتن با دیگران و یک مهارت اجتماعی به دنبال آموزش باشید صرفا داشتن مهارت در فن بیان کافیست. فن بیان یکی از مواد اولیه ای هست که برای موفقیت در هر شغل و رشته به اون نیاز میشه. 

چطور در فن بیان و گویندگی به مهارت برسیم؟

این روز ها فضای مجازی، گوگل و… پر شده از آموزش های مختلف در رابطه با گویندگی و فن بیان. نکته ای که وجود داره این هست که هر کسی یک نکته رو به شما توضیح میده.

شاید به نظرتون رایگان آموزش میگذرونید اما شما از وقت و اینترتتون برای این کار استفاده می کنید که این خودش مشمول هزینه هست. در واقع به رایگان آموزش نمیگذرونید.

بعد از مدتی شما میمونید و یکسری اطلاعات که نمیدونید تا چه حد به کارتون میاد و دچار سردرگمی میشید. نمیدونید که به مهارت ریدید یا نه؟

با این حساب توصیه من به شما چیه؟

توصیه من به شما این هست که با یک متخصص در این زمینه دوره بگذرونید.یادتون باشه که آموزش گذروندن با یک متخصص امتیاز هایی داره از جمله استفاده شما از تربه های اون شخص، هزینه و وقت کمتری صرف می کنید، اطمینان دارید که راه درست رو پیش گرفتید و به مهارت لازم هم می رسید. 

درسته که هزینه ای پرداخت می کنید اما شرایطی که تجربه می کنید متفاوت هست. با این شرایط در صورتی که تمایل به شرکت در دوره فن بیان و گویندگی دارید یا در این مورد سوالی دارید میتونید با من از طریق راه های ارتباطی، در ارتباط باشید.

به امید موفقیت روز افزون شما.

زهرا شیراحمدی

گوینده، مجری و آیتم ساز رادیو هستم. از سال 1396 فعالیتم رو آغاز کردم و از سال 1397 همکاری با سازمان صداوسیما رو با رادیو مرکز اصفهان شروع کردم. تلاشم این هست که تجربیات چندین ساله خودم رو از این طریق در اختیارتون قرار بدم. از طریق شماره 09020371951 آماده شنیدن صدای گرم شما هستم 🙂

مواردی که پیشنهاد می‌کنم بخوانید

این قابلیت در سایت غیرفعاله!